Himalayan Adventure Girls

Himalayan Adventure Girls startades år 2008 av Far Away Adventures grundare Inka Gurung. Projektets syfte var från början att starta en kajakklubb för paddlingsintresserade kvinnor i Nepal, men snart blev det en förening för kvinnor som ville arbeta som äventyrsguider. Idag är Himlayan Adventure Girls ett litet företag som ägs och drivs av några av de nepalesiska kvinnor som Inka utbildat. Numer guidas många av Far Away Adventures resenärer av just dessa kvinnor.

 

Inkas berättelse om projektet Himalayan Adventure Girls: 


Ett slumpartat möte blev starten

Det var 2008 som jag började lära tjejer i Nepal att paddla kajak. Jag hade bott i Nepal i många år där jag guidade turister och lärde ut forspaddling. Av en slump träffade jag två unga kvinnor med problematiska bakgrunder som drömde om äventyr. Det var Sita och Mona. Jag tog med dem ut på en sjö en dag för att lära dem paddla. Vi hade rolig tillsammans, de lärde sig snabbt paddla, vi började drömma och  brainstorma och sedan var  projektet igång – till en början att starta en kajakklubb för kvinnor i Nepal. Det var inte enkelt i ett så mansdominerat land, men fantastiskt roligt. Många tjejer lärde sig att paddla med mig och snart hade jag med hjälp av många frivilliga utbildat flertalet tjejer till forspaddlingsinstruktörer. Efter några år utvidgades klubben till en förening för kvinnor som vill arbeta som äventyrsguider. De lärde sig både paddla kajak, guida gummiflotte, vandra i bergen, canyoning,  klättring och cykling.


Paddlingen blev en chans till försörjning

Att hålla igång en förening i Nepal var inte självklart, för de kvinnor som blev riktigt duktiga blev paddlingen en möjlighet till att få ett yrke och de ville arbeta i turistbranschen. Det blev en viktig chans för dem att kunna bli ekonomiskt oberoende och stå på egna ben. Flertalet kvinnor fick anställning för företag som anordnade forsturer för turister. Men många av anställningarna var kortvariga. Vissa av kvinnorna behandlades illa av sina kollegor, vissa tyckte att arbetet var för svårt, andra fick inte fortsätta för sin familj.


Paddlande tjejer startar eget

För några kvinnor gick det riktigt bra och de arbetade under flera år på olika turistföretag.   Fyra av dem gick för ett par år sedan gick ihop och startade ett eget företag. I och med att jag arbetar med att arrangera resor till Nepal genom mitt företag Far Away Adventures så har det blivit en självklarhet att samarbeta med dem. Idag guidar Sita, Anu, Kamala och Radha på Himalayan Adventure Girls de flesta av Far Away Adventures resenärer i Nepal, både på paddlingsturer och vandringar i bergen. Sita lär även ut yoga till de resenärer som vill det. Radha och Kamala arbetar med forsränning i Japan på somrarna när det är lågsäsong i Nepal. Radha har även arbetat som paddlingsguide i Dubai och på Island. Hon har även varit på träningsläger i Thailand. Anu och Sita har också varit på besök hos mig i Sverige och paddlat både med gäster, ungdomar i vår lokala kajakklubb och med nyanlända svenskar i ett integrationsprojekt. Arbetet som guider har totalt förändrat deras liv. De är oberoende och självständiga och fantastiska förebilder för många andra tjejer i Nepal. De kan också hjälpa sina familjer, som lever under väldigt enkla förhållanden, ekonomiskt. Varje år tar de också med nya unga tjejer ut på paddling och vandringar och ger dem chansen att prova på äventyrslivet.


Projektet har lett till många olika saker

Jag har också fortsatt bra kontakt med flera av de andra tjejerna som lärt sig paddla med mig och mina vänner. Det är till exempel Susmita som fick chansen att vara med på VM i freestyle och slalom 2009. Idag driver hon ett paraglidingföretag tillsammans med sin man. Hennes lillasyster Goma är den av tjejerna som är mest aktiv forspaddlare idag. Hon ställer upp varje år i olika forspaddlingstävlingar både i Nepal och Indien. Rupa arbetar för raftingföretaget Paddle Nepal på ett kontor i Pokhara och paddlar ibland på fritiden. Ritu har startat ett eget företag och guidar vandringar och hon är dessutom politiskt engagerad idag. Mona bor idag i Indien och är yogalärare. 

 

Att hjälpa till

Om du är intresserad av att hjälpa till så är det bästa du kan göra att låta Far Away Adventures arrangera en resa åt dig med tjejerna på Himalayan Adventure Girls som guider. Vill du hjälpa till på andra vis får du gärna kontakta oss: inka@farawayadventures.com.


Dokumentärfilmer om Himalayan Adventure Girls

Dokumentärfilmen River Girls spelades in 2008-2010. Den finns på DVD och jag reser ibland runt och visar den på olika events. En ny dokumentärfilm håller för närvarande på att spelas in om Himalayan Adventure Girls. Det är filmaren Bjarne Salén som gör denna film som kommer att berätta hela storyn om projektet från att det började till nu. Filmen kommer att heta Changing the Flow och beräknas bli klar 2019. 

 

Tack!

En mängd personer och företag har stöttat Himalayan Adventure Girls genom åren. Vi har försökt att samla alla namn här:

Hanna Sjödin, Alice Bomboy, Natasha Harvey, Nayla Tawa, Taylor Dwyer, Elina Sundström, Katarina Waller, Anna Thuresson, Annelie Åström-Åhl, Julie Grant, Gustav Bringby, Randi och Wolfgang Immler, Nina Virkkala, Frida Benedikt, Henrik Lernmark, Jamie McGuinness, Tomas Torsein, Richard Fox, Jenny Körlin, Stefan Erdman, addnature.com, Molly McKeon, Rosa Matheson, Wilda Nilsson, Fluid Kayaks, GRG´s Adventure Kayaking, Alternative Nepal, PeaceWorks, Hooghuis Sportservice, Malin Lidberg, Ms Baidya, Pierrick Gosselin, Lions ClubSollentuna, Daz / Pure Land

Expeditions, Ashley Courtney, River People Stuff, ICF, Aquabound, Square Rock, Silva Sweden, Kajaktiv AB, Nookie, Fiskarhedenvillan, XLENT Strategy, Equator Expeditions, Skirtworks, Ultimate Descents Nepal, KAVU, Rapid Runner Expeditions, Lars Larsson, Royal Beach, Sander Barten, Simon Eriksson, Tomas Karlsson, Paddle Nepal, Ganesh KayakShop, H.R.G.A.N.Fergs  Kayaks, ProTec Helmets, Nodan Club, Carve Designs, Icebreaker, Josh Neilson, KEEN, Cumec, Uppsala Paddlarklubb, North Water, damerna på KI, Sofia Tranaeus, Storm Freeman, Anna Brown, Amandas Intima, Ultimate Rivers, Chandra Ale, Himlayan Ecstasy, Agneta, Lena, Marie-Louise, Chianti Quinn, Adrenalin Rush, Nepal River Conservation Trust, Shai River rafting, Rainwater Activities, NARA, Ben Love at Paddles Magazine (UK), Karin&Magnus Trollsås, Ian Roberts at Adventure Element, Malin Bergman at MestFors, Megh Ale, N.R.C.T. Francesca Garibaldi, the NZ girl power team, the Swedish girlpower team, Whitney Hansen, Becky Smith, Gerry Moffat, Monica Gokey, Christie Glissmeyer, Cecilia, Sonja, Jill Marie Stokes, Eco Treks, Naresh Kumar, Churamani Aryal, Alison Homer, Ashley Cortney, Liza Negriff, Jeff Empfield, Mona Acharya, Jennifer Duin, Ville Arkonkoski, Kristin Waplan & Andu, Kelly Maya Magar, Peak UK, tidningen Outside och sist men inte minst alla manliga guider i Nepal som har stöttat tjejerna.

 

Kontakta Inka för mer info och frågor: inka@farawayadventures.com