Hållbara resor
En resa är lyckad när den gjort skillnad.
På Far Away Adventures har vi arbetat med hållbara resor sedan 2003. Till vår hjälp anlitar vi små lokala företag i respektive land som delar vårt synsätt på hållbarhet. För oss är våra lokala guiders glädje av en resa lika viktig som våra gästers. Vårat resmål är en plats vi respekterar, naturen en plats vi vördar. När vi planerar en resa ser vi till att göra den så nyttig som det bara går. Som du kanske redan vet har vi sedan 2008 jobbat med att utbilda och stötta unga tjejer. Unga kvinnor som vill bryta sig ur sina traditionella roller, utforska sitt land, kanske till och med världen, få vandra, paddla och hitta ett sätt att stå på egna ben, att försörja sig själva. Våra flesta resor guidas idag av kvinnor, men det är mycket annat vi jobbar med också. Läs vidare om hur det hela startade och hur man genom hållbart resande kan skapa positiva förutsättningar för ett land:
Inka Gurung som driver Far Away Adventures reste till Nepal första gången år 2000. Hon blev betagen av detta lilla bergsland och bodde och arbetade sedan som forspaddlingsinstruktör i Nepal under flera år. Hon upptäckte hur många nepaleser kunde förändra sina liv genom att guida turister i den spektakulära naturen, med de vackra gigantiska snötäckta bergen och på floderna med dess härliga sandstränder.
Mötet med nepaleserna och livet ute i de små stressfria byarna förändrade Inka och gav henne nya perspektiv. Hon lärde känna branschen och såg en möjlighet att kunna försörja sig, genom att ta med gäster till Himalaya för att vandra och paddla. Hon insåg också hur hon skulle kunna bidra till det fattiga landets utveckling. År 2003 startade Inka Far Away Adventures och hon började guida hållbara resor till Nepal. Hon gjorde detta tillsammans med ett litet nepalesiskt företag som drivs av guider som en gång börjat sina karriärer som bärare åt turister på vandringar.
Projekt för lokalbefolkningen
År 2008 påbörjade Inka ett projekt med att utbilda nepalesiska kvinnor till äventyrsguider. Det hela startade av en slump då hon träffade två unga nepalesiska tjejer som bad henne lära dem att paddla forskajak, något de länge drömt om men aldrig fått chans till. Snart fick många unga nepalesiska kvinnor möjlighet att lära sig paddla och lära sig det de behövde för att kunna börja arbeta som guider. För projektet har Inka tilldelats Guldpaddeln för årets viktigaste forshändelse år 2008. I september 2012 tog hon emot ett stipendium av Falu Soroptimistklubb för arbetet med att stärka kvinnors ställning i Nepal. Se den fina 10 minuter långa filmen om projektet: Changing the Flow och läs mer om Himalayan Adventure Girls
Efter jordbävningen år 2015 gjorde vi tillsammans med vänner en stor insamling av pengar från tidigare resenärer och bekanta där våra nepalesiska guider ordnade med akut hjälp i byar, uppbyggnad av en skola samt hjälp med uppbyggnad av sina raserade hus. Det här var bara ett av mängder av spontana projekt som genom turismen hjälpte Nepal på fötter efter jordbävningen.
Hur turismen bidrar till utvecklingen i Nepal
Nepal är ett av världens fattigaste länder. Turismen är en stor inkomstkälla och bidrar på många sätt till landets viktiga utveckling. Här finns ingen all-inclusive-turism. De pengar som du som turist betalar för en resa gör skillnad för en mängd människor i olika delar av landet, ofta med låg social status. Exempelvis gynnas guider, bärare, ägare av enkla tehus, hantverkare, försäljare och chaufförer samt deras familjer. Otaliga utvecklingsprojekt startas också i landet genom turismen. Byar städas upp, man börjar källsortera, det planteras träd, kvinnor utbildas, skolor byggs, noshörningar och tigrar skyddas och mycket mer.
Bland de viktigaste projekten är de med utbyggnad av vattenledningar och toaletter på landsbygden. Mängder av sådana projekt har startats genom turismen där vandrare har upprörts över att det inte finns toaletter i byarna. Far Away Adventures har vid fler tillfällen dragit vattenledningar till skolor så att barnen kan dricka vatten på skolan och tvätta händerna. Många viktiga lokala organisationer hittar också stöd genom turismen. Exempel på sådana är Maiti Nepal som arbetar med att stoppa trafficking av nepalesiska flickor. En annan är SOS barnbyar. En svensk organisation som gör mycket bra för unga nepalesiska flickor är Gatubarn Nepal
Aktuellt om hållbara resor i Nepal.
Nepal har utnämnts som en av de bästa etiska destinationerna 2022 av organisationen Ethical Traveler.
Turismen i Nepal har självklart en del negativ inverkan på naturen. Det blir till exempel mer skräp som ska tas om hand, det blir många transporter, och det finns fortfarande företag som erbjuder elefantridning. Men det finns en stark strävan i Nepal just nu med att jobba mot hållbar turism. Man ska till exempel införa ett förbud mot försäljning av plastflaskor i Everest-området och man arbetar effektivt mot tjuvjakt då djungelsafari lockar turister m.m. Det finns många sällsynta och skyddade djur i Nepal såsom tiger, snöleopard, myskdjur, svartbjörn, noshörning och röd panda.
Det har också blivit en trend att plocka skräp, både i byar och städer. Organisationen Green Soldiers som startades av nepalesiska vandringsguider arrangerar till exempel skräpplockning kring tempelområden i Katmandu.
Skräpplockning och trädplantering
Liksom man alltid har slängt sina bananskal bakom huset slängs tyvärr lättvindigt plast och annat skräp i naturen i Nepal. Det hamnar i de stora floderna och till slut i havet. Detta beror på okunnighet och brist på ett fungerande system för sopor och återvinning. Här kan vi som turister och arrangörer göra en insats. Faktum är att när man vandrar i områden där många turister vandrar så syns sällan skräp på marken, för här har befolkningen lärt sig att ta reda på skräp och satt upp papperskorgar. Men när man vandrar i delar av Nepal där inga turister finns men många människor bor så ser man mer skräp i naturen. Samtidigt så bidrar självklart turister till att det blir mer skräp, och vi uppmanar våra gäster att ta med vattenfilter i stället för att köpa vatten på flaska.
Trädplantering
På vår resa: Vandring med yoga och sång, som Inka guidar, planterar vi nu fruktträd kring skolor i byar vi passerar.
Projekt för att plocka ner skräp från Everestregionen
Vi har också nyligen påbörjat ett samarbete med projeketet ”Carry Me Back.” Svensken Tommy Gustafsson som bor i Namche Bazar, som man passerar när man vandrar till Everest Base Camp, har startat ett hållbarhetsprojekt. Det går ut på att man kan få med sig en påse sorterat skräp ned från bergen.
Faitrade – så shoppar vi på hållbara resor
På våra resor tar vi med den som är shoppingsugen till Fairtrade-fabriker och butiker där vi får shoppa med gott samvete och även träffa de kvinnor som jobbar i produktionen. Det här är kvinnor som genom olika projekt fått lära sig en färdighet som möjliggör att de nu kan försörja sig själva. Fairtrade är en oberoende certifiering med det uttalade målet att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft – med syfte att skapa förändring och utveckling. Läs mer om Fairtrade
Varje gång Inka Gurung, Far Away Adventures grundare, reser till Nepal handlar hon Fairtrade-produkter och tar med hem till Sverige och säljer på marknader och i samband med sina föreläsningar. Läs mer om Inkas föreläsningar.?
Hur kan vi stödja de extra utsatta?
Boende hos lågkastiga. Kastsystemet i Nepal är borttaget enligt lag, men i verkligheten lever det kvar. När vi på våra resor i Nepal besöker Chitwans Nationalpark i låglandet bor vi på en enkel resort som drivs av en lågkastig familj. Det känns fint att stötta en familj som genom turismen får en möjlighet att klättra på samhällsstegen. I och med att turistguide inte är något traditionellt yrke har det bildats en öppning för lågkastiga inom besöksnäringen.
Efter att Inka besökte Tibet år 2008 och fick se hur tibetanerna förtrycks i sitt eget land blev det extra viktigt för henne att arrangera resor till landet för att fler ska se Tibet med egna ögon. Vi vill att du ska få möjlighet att träffa tibetanerna och stödja deras vackra land och kultur. På varje resa till Tibet anlitar vi ett lokalt tibetanskt företag, vi har tibetansk guide och bor på tibetansk-ägda hotell. Vi är medlemmar i Svenska Tibetkommittén, en ideell föreningen vars syfte är att sprida information om Tibets historia och kultur, att ge humanitärt bistånd till tibetanska flyktingar samt att hävda det tibetanska folkets rätt att leva i fred och frihet utan inblandning utifrån.
Hållbara äventyr i Dala-Floda
På sommarhalvåret arrangerar vi aktiviteter i Dala-Floda, ett litet samhälle vackert beläget kring Västerdalälven. Hit kan man komma och uppleva äventyr utan att behöva göra någon lång flygresa. Du kan gärna ta tåg och buss för att komma hit. Här arrangerar vi turer på SUP-bräda, vi håller forspaddlingskurser, skogsbad, SUP-yoga och helger med yogaretreats. Vi samarbetar med flera småskaliga företag med hållbarhetstänk i fokus såsom Dala-Floda Värdshus, Yoga i Hagen och Wålstedts ekologiska gård. Genom våra aktiviteter i Dala-Floda samlar vi in pengar till olika projekt i Nepal, framförallt till kvinnor som vill utbilda sig till äventyrsguider.
Klimatkompensering
För att våra resor ska bli hållbara så uppmanar vi våra gäster att klimatkompensera för sina flygresor. Många av de FN-godkända projekt som sponsras genom klimatkompenseringsföretag som Go Climate Neutral och Klimatkompensera.se gör viktiga insatser både för miljö och utveckling i fattiga länder.
Så säger hållbarhetsexperten:
”Det vore en förlust för hållbarheten om du och andra arrangörer med hjärtat på rätt plats slutar med era resor. Det är speciellt viktigt det du gör Inka, för kvinnor i Nepal. Med jämlikhet kommer minskat ekologiskt fotavtryck.” – Parul Sharma, människorättsjurist och hållbarhetsexpert.
Läs mer om att resa till Nepal
Läs en intervju i Reform Travel med Inka Gurung där hon berättar om sin egen flygskam och vad som driver henne som företagare.
Läs gärna också mer på Inkas blogg: Inka Brinner
Läs om Inkas föreläsningar