Everest Base Camp – vandring i Nepal

Pris: 24 900:-

Längd: 19 dagar

Datum: 2023: 3 - 21 april & 16 okt - 3 nov 2024: 14 april - 2 maj & 14 okt - 1 nov

Guide: nepalesisk engelsktalande guide

Grupp: svensk grupp, 6 - 10 resenärer

Vad som ingår:

 • upphämtning vid flyget
 • välkomstmiddag
 • fyra nätters hotell i Katmandu med frukost
 • en halvdags sightseeing i Katmandu
 • boende på gästhus i bergen
 • flyg Katmandu/Lukla/Katmandu
 • frukost, lunch, middag och varma drycker på vandringen
 • lokal engelsktalande guide
 • personal som bär din packning
 • vandringstillstånd för Everest Base Camp
 • besök på Carry me Back i Namche – projekt för att få ner skräp från bergen

Vad som inte ingår:

 • flyg till Nepal*
 • lunch och middag i Katmandu
 • visum
 • dryck
 • dricks

*Flygbiljett köps separat. På detta vis blir resan till Everest Base Camp mer flexibel och vi kan genomföra den även om gruppen blir liten.

 

Everest Base Camp – vandring i Nepal

Everest Base Camp  – en plats som många drömmer om. Sedan 2003 har vi varje år guidat små grupper till världens högsta berg. Efter en flygtur till Lukla på 2800 meter börjar vi vår vandring. Runt oss lyser snön vit på de gigantiska bergen och långt nere i dalarna brusar forsarna. Vi hör jakarnas klockor klinga och böneflaggor smattra i vinden. Vi vandrar vår och höst när vädret är soligt och klart.

Buddhismen är närvarande på hela vandringen till Everest Base Camp

Vi vandrar fyra till sju timmar om dagen och övernattar i dubbelrum på tehus. Vi har två dagar i programmet för acklimatisering. Med våra erfarna och mycket omtyckta guider kan du känna dig trygg och får lära dig mycket om livet i Nepal. Everest Base Camp är målet för vandringen men vi går också upp på Kala Pathar. Härifrån får vi njuta av självaste Mt Everest på nära håll.

Everest Base Camp, Mt Everest och Nuptse

Du behöver bara bära en lätt ryggsäck när du vandrar eftersom vi anlitar människor som tar hand om packningen. Vissa grupper flyger tillbaka från Everest Base Camp till Lukla, men vi väljer att njuta av bergen i ett par dagar till, vandrar ner, och spar på så vis lite på den känsliga miljön. Vi bär också ner varsin påse skräp från Namche genom projektet Carry me Back.

Tips

Läs mer om att resa till Nepal

Läs mer om att vandra i Nepal

Läs en artikel om vandringens hälsoeffekter

Läs om hur vi arbetar med hållbarhet: hållbara resor

Läs om tidigare resor och se bilder från våra resenärer på sidan Inspiration

 

Film från vår vandring till Everest Base Camp 2018:

 

Läs vad våra kunder tycker om upplevelsen

"Jag är supernöjd med resan, upplägg, tid, planering, information, mat i överflöd, fina rum. Inte minst vädret, att kunna gå i shorts varje dag! Lyx lyx lyx helt enkelt. Guide Umersh, Anil, och vår bärare som jag aldrig lärde mig namnet på var fina alla 3 på sitt vis. Detta var ren semester enligt mig. rinnande vatten, inte bära tung packning. Allt var över förväntan! "

// Josefin Bergström
"Att resa med Far Away Adventures till Nepal var ett minne för livet. Inte bara för vyn mot Everest utan också för de fantastiska guiderna, den färgsprakande kulturen och den omtänksamhet som Inka lägger ner i sina resor. Jag vill åka tillbaka – helst nu på studs!"

// Gisela Åberg
"Vandringen till Everest Base Camp och hela vår Nepalresa var över förväntan, bergen var fantastiska, likaså byarna och vi förvånades över hur fint boende vi fick. Det var verkligen skönt också att vi fick ta den tid vi behövde för att ta oss upp för alla dessa backar. "

// Roger och Karin Nyman
"Jag känner mig väldigt stolt över min fysiska insats, mitt mål var att utmana min kropp och mitt pannben, och så klart få en fantastisk naturupplevelse samtidigt, vilket det verkligen blev. Jag är väldigt nöjd."

// Elin Ekström
"Vi är så nöjda med vår resa till Everest Base Camp, det var en fantastisk upplevelse. Våra förväntningar var väldigt höga och jag är glad att kunna säga att de överträffades med råge!!"

// Maria Andersson
"Resan till Everest Base Camp har fungerat till min fulla belåtenhet. Fantastiska vyer och bra väder. Guider och bärare var alla trevliga och tillmötesgående. Jag är jättenöjd!!"

// Gunnar Svensson
"Det var precis idag, för ett år sedan vi kom till Everest Base Camp. Jag har känt känslan i kroppen flera gånger nu i oktober, till och med dofterna. Det var en fantastisk upplevelse!"

// Thomas Norberg

Dag 1

Ankomst Katmandu (1357 m)

Vår guide möter upp på flygplatsen och kör oss till hotellet. Vi njuter av första kvällen i Katmandu på en av stadens trevliga restauranger. Vi lär känna vår guide och varandra.

Dag 2

Tempelbesök och förberedelser

Efter frukost på hotellet håller vår guide en genomgång inför vandringen till Everest Base Camp. Sedan gör vi en promenad till det högt belägna buddistiska tempelområdet Swayambunath med utsikt över Katmandu. Här får vi förundras över de uråldriga helgedomarna och över hur levande platsen är. Vi ser Katmandubor komma upp för de 365 trappstegen med offergåvor såsom ris och rökelse. På eftermiddagen åker vi buss till den lilla byn Rameshap, och vi får sen mycket av Nepal landsbygd. Natt på tehus.

Dag 3

Vår första vandringsdag. Till Phakding (2600 m)

Dagen börjar med en flygtur med spektakulära vyer till bergsbyn Lukla på 2830 meter. Här intar vi en ordentlig frukost och får möta vår assisterande guide och bärare innan vi påbörjar vår vandring. Vi går längs en fin stig i ett kuperat landskap genom flera små byar. Här lever mestadels Sherpafolket och det märks hur viktig deras religion och ursprung är. Stigen, som mestadels går nedför idag, kantas av stenar med buddistiska böner i tibetansk skrift. Vi får lära oss att passera bönestenarna medsols. Liksom kommande dagar går vi uppför och nedför en hel del stentrappor byggda för hand för att förenkla vandringen till Everest Base Camp.

Dag 4

Vandring till Namche (3440 m)

Idag följer vi floden Dudh Koshi. Det dramatiska landskapet gör att vi måste korsa floden hela fem gånger. På de välbyggda hängbroarna fladdrar färgglada böneflaggor. Vinden tar enligt Sherporna med budskapet om fred ut till världen. De sista timmarna gör vi en lång stigning uppför, längs en slingrande stig genom skogen, till dagens mål. Namche är ett viktigt gammalt handelscentrum och husen i den stora byn är samtliga byggda i sten. Här hörs ofta ett ihärdigt knackande på sten då man ständigt bygger nya hus. Runtikring Namche reser sig höga berg med snötäckta toppar.

Dag 5

Acklimatiseringsdag kring Namche

För att acklimatisera oss till höjden spenderar vi dagen kring Namche. Vi går en liten bit uppåt till en plats varifrån vi får våra första vyer av Mt Everest. Vi ser också Lhotse, Ama Dablam och många andra snötäckta toppar på 6000 meter och högre. På eftermiddagen besöker vi ett bageri. Vi kan också passa på att få lite kläder tvättade.

Dag 6

Besök på buddistiska klostret Tyangboche (3860 m)

Idag följer vi en sagolik stig högt uppe på en bergssida. Nu forsar floden Dudh Koshi i dalen långt nedanför och runtikring oss lyser snön på de höga bergen. Vi hör bjällrorna på jakar som bär på förnödenheter. När vi möter de stora lastdjuren ställer vi oss alltid på den övre sidan av stigen för säkerhets skull. På eftermiddagen går vi nedåt till floden och korsar den igen. Sedan går vi åter uppför tills vi når Tyangboche, som ligger fantastiskt beläget med utsikt över två dalgångar som omges av snötäckta bergstoppar. Här besöker vi det stora vackra stenklostret. Vi går in och har vi tur får vi höra munkarna läsa ur sina böneskrifter. Vi fortsätter sedan en liten bit till, nedåt genom en rhododendronskog, och tar in på ett tehus i närheten av ett litet nunnekloster. Höjd 3740 m.

Dag 7

Vandring till Dingboche (4410 m)

I skogen vi går igenom på morgonen kan vi, om vi har tur, se bergsgetter och kanske till och med det utrotningshotade myskdjuret. Så småningom blir landskapet kargare då vi idag kommer upp ovanför trädgränsen. Vi kan snart blicka in i dalen som kommer att leda oss mot Everest Base Camp.

Dag 8

Acklimatiseringsdag i Dingboche

Trots avsaknaden av träd och grönska har lilla Dingboche med sina små enkla hus en charm i och med de enorma berg som omger den lilla byn. Nu känns det att vi är på hög höjd. Luften är sval och tunn. Man får lov att gå långsamt, annars blir även den mest vältränade andfådd. Vi gör en långsam vandring uppför mot en topp på närmare 5000 m. Om man vill går man bara en bit upp och sätter sig och njuter av utsikten av berg såsom Ama Dablam, Lhotse, Island Peak, Peak 38, Lobuje East och Makalu. Familjen som driver det lilla tehuset vi bor i hjälper gärna till med tvätt idag. Det blir skönt med rena strumpor när vi fortsätter mot Everest Base Camp.

Dag 9

Vandring till Lobuje (4910 m)

Idag tar vi extra lång tid på oss när vi går för att hjälpa kroppen att acklimatisera sig. På förmiddagen följer vi en dalgång och det är skönt att gå på platten. Vi går förbi några ensliga hus och jakar som betar. Strax innan lunch börjar det gå ordentligt uppför. Det är en utmanande stigning som tar oss till ett minnesmonument över förolyckade bergsbestigare i området. Det ligger vackert beläget med sagolika utsikter av bergen.

Dag 10

Vandring Till Everest Base Camp (5365 m)

Nu har vi inte långt kvar till vårt mål. Vi laddar med en ordentlig varm frukost runt spisen i tehuset. Här uppe är stigen smalare och stenigare, och det är kyligt när vi ger oss iväg tidigt på morgonen. Det tar ett par timmar till den sista lilla byn på denna stig, Gorak Shep. Vi tar en paus där och får i och något varmt innan vi går vi vidare till självaste Everest Base Camp. Ibland möter vi här expeditioner som ska vidare upp på bergen runtomkring oss, som trots den höjd vi är på, är gigantiska. Vi går tillbaka till Gorak Shep. (5140m) för natten.

Dag 11

Vandring upp på Kala Pathar (5545 m)

Vi kliver upp riktigt tidigt och börjar vår långsamma bestigning av Kala Pathar, ett litet berg som inte ser mycket ut för världen, men bjuder på en euforisk känsla på toppen. Om vädret tillåter får vi en vy av Mt Everest som man aldrig glömmer. Vi ser även Pumori, Nuptse, Ama Dablam och många andra vackra, snöbeklädda toppar. Sedan börjar vår vandring tillbaka mot Lukla. Vi bestämmer i samråd med vår guide hur långt vi går idag. Även idag finns chans att gå till Everest Base Camp om man behövde vila dagen innan. Natt i tehus.

Dag 12

Vandring nedåt till Deboche

Det är med lätta fötter vi nu vandrar nedåt. Känslan att komma ned till det skogsbeklädda landskapet är härlig. Vi håller utkik efter djurlivet, inte sällan ser vi en fasan eller bergsget. På eftermiddagen besöker vi ett litet nunnekloster i Deboche.

Dag 13

Vandring nedåt till Namche

Idag är det sista dagen av storslagna bergsutsikter, så det gäller att stanna upp ibland och njuta och fotografera. Det är en härlig känsla att komma tillbaka till Namche, som känns som en liten stad. Säkerligen blir det ett besök på bageriet och en varmdusch.

Dag 14

Vandring nedåt till Monjo

Innan vi vandrar nedåt besöker vi svensken Tommy Gustafsson som bor i Namche och driver projektet Carry me Back. Här kan vi ta varsin påse med skräp att bära ner från bergen. När vi vandrar nedåt blir det ofta härliga samtal med nya vänner längs stigen. Vi påminns om att resan och ledigheten närmar sig sitt slut. Passa på att fråga guiden om allt du vill veta om livet i Nepal, det finns många spännande berättelser.

Dag 15

Sista vandringsdagen, till Lukla

Så går vi våra sista uppförs- och nedförsbackar och är slutligen tillbaka i Lukla. Vi tar in på det tehus vi åt frukost på för tolv dagar sedan. Vi äter middag tillsammans med våra bärare på kvällen och firar vår lyckade vandring till Everest Base Camp.

Dag 16

Tillbaka till Katmandu

Idag är det dags att ta farväl av bergen. Vi flyger tillbaka till Rameshap, och vidare med buss till Katmandu på förmiddagen. Sen finns tid till vila, god mat på restaurang och shopping.

Dag 17

Tempelbesök i Katmandu

Denna morgon åker vi till det hinduiska tempelområdet Pashupatinath. Här tillber hinduerna guden Shiva och intill Bagmatifloden kremerar Katmanduborna sina avlidna familjemedlemmar. Här finns också många Sadhus, mer eller mindre heliga män i långa skägg och målade ansikten. De kan vara roliga att bekanta sig med och blir gärna fotograferade mot en slant. Eftermiddagen är fri och man kan till exempel strosa runt genom de spännande gränderna med medeltidskänsla som tar en till marknader och små tempel.

Dag 18

Extra dag i Katmandu

Dagen är fri för stadsäventyr på egen hand men vår guide finns där om ni vill ha hjälp. Passa på att besöka flera av stadens spännande tempel och shoppa på de otaliga små butikerna i turistområdet. Vår guide tipsar gärna om några fina Fairtrade-butiker.

Dag 19

Hemresa

Så har dagen kommit då det är dags att åka hem. Det finns gott om små butiker i närheten av hotellet ifall man vill passa på att köpa med sig presenter och souvenirer. Vår guide ordnar med transport till flygplatsen. Hör gärna av er när ni kommit hem, vi vill gärna höra allt om hur ni har haft det på er resa och vandringen till Everest Base Camp.