Resa Tibet & Nepal – Över världens tak

Pris: 44 700:-

Längd: 19 dagar

Datum: 12 - 30 okt 2025

Guide: lokala guider samt svensk färdledare

Grupp: svensk grupp 8-14 personer

Vad som ingår:

 • Tåg softsleeper (första klass) Peking – Xining – Lhasa
 • Privat buss i Tibet och Nepal
 • Helikopter från gränsen Tibet/Nepal till Katmandu
 • Måltider enligt dygnsplaneringen
 • Svensk färdledare på hela resan
 • Kinesisk engelsktalande guide i Peking
 • Tibetansk engelsktalande guide i Tibet
 • Nepalesisk engelsktalande guide i Nepal
 • Inträden till alla sevärdheter i dygnsplaneringen
 • All logi i dubbelrum på hotell
 • Camping en natt i Tibet i nomadtält
 • Camping i Nepal en natt med all utrustning
 • 1/2 dags rafting/forsränning med guider och utrustning
 • Safari med nationalparksguide och boende på resort
 • Visum till Nepal
 • Inresetillstånd Tibet
 • Syrgas på tåg och buss i Tibet

Vad som inte ingår:

 • Flygresa till/från Sverige (kostar från ca 6 500:-)
 • Visum till Kina
 • Transfer från flygplatsen i Peking till hotellet
 • Extra måltidsdryck
 • Dricks till lokala guider och chaufförer
 • Vissa måltider enligt dygnsplaneringen

Resa Tibet & Nepal – Över världens tak

Följ med oss på en svindlande resa i liten grupp med svensk färdledare över världens tak. Vi reser från Peking, genom Kina och Tibet, över Himalaya, till Katmandu och ner till Nepals djungel. Efter ett besök på kinesiska muren och Himmelska Fridens Torg börjar själva resan på världens högst belägna och mest spektakulära järnväg. Vi gör ett stopp i Xining innan vi åker vidare till Tibets mytomspunna huvudstad Lhasa på 3660 meter.  Vi besöker Potalapalatset och Jokhangtemplet där vi möter munkar  i mörkröda rockar och pilgrimer med turkoser i sitt långa hår.

Resa Tibet och Nepal, Mt Everest sett från baslägret i Tibet

Vår resa går vidare genom Tibet och vi får se urgamla kloster och jakar och får på vidsträckta slätter. Vi får vyer av sagolika turkosa sjöar och snötäckta berg. En natt spenderar vi i traditionella nomadtält vid Everest Base Camp för att nästa morgon få en vacker vy av världens högsta berg i gryningen.

Resa Tibet och Nepal. Gäster vandrar på en liten stig i en nepalesisk by

Nepal är ett land av gröna kullar och vackra dalgångar. Vägarna är få och små och vi gör en spektakulär helikoptertur sista biten för att komma till Katmandu. Efter att få se lite av stadens kaos, mångfald och spännande tempelområden reser vi vidare. Vi får se det genuina Nepal på den nepalesiska landsbygden. Den som vill kan också göra en forstur på en flod medan den som vill kan koppla av en stund på en vackert belägen sandstrand. Till sist får vi åka på safari i Chitwans nationalpark och bo på en lyxig resort i djungeln.

Denna resa till Kina, Tibet och Nepal är ett samarbete mellan Far Away Adventures och Kinalotsen.

 

Läs vad våra kunder tycker om upplevelsen

"Hjärtligt tack för en underbar, enastående och helt fantastisk äventyrsresa! För mig framstår det som en otrolig bragd att kunna anordna en sån här innehållsrik resa med all den omfattande logistik som uppenbarligen måste till! "

// Ingemar Fridell
"Jag är väldigt nöjd med resan och skulle gärna åka tillbaka både till Tibet och Nepal! "

// Andrea Mårtesson
"Resan var helt fantastisk! Alla guider var trevliga och mycket hjälpsamma"

// Monica Eliasson
"En för mig mycket intressant och upplevelsefull resa!"

// Kenny Jonsson

Dag 1

Ankomst Peking

Din långa resa över världens tak börjar med en incheckning på fina Shichahai Shadow Art Boutique Hotel i Peking. På kvällen njuter vi av en gemensam kinesisk måltid, och vi får lära känna varandra och vår färdledare. (inga måltider ingår idag)

Dag 2

Den kinesiska muren

Den kinesiska muren är vårt första utflyktsmål. Vi åker buss till en lite okänd del av muren som inte så många turister besöker. Vi får vandra i stort sett ensamma på en del av den en gång 800 mil långa muren som skulle skydda Kina mot Mongolerna. Efter lunch gör vi en liten promenad i kvarteret kring hotellet och på kvällen äter vi middag tillsammans. (Frukost, lunch & middag ingår)

Dag 3

Himmelska fridens torg och tågresa

Idag börjar vi med besök på världens största torg och Kinas politiska hjärta, Himmelska Fridens Torg. Vi går sedan in i Den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9 999 rum. Här utövade kejsarna av Ming- och Qingdynastierna sin oinskränkta makt under 600 år. Efter lunch
påbörjar vi vår tågresa mot Xining. Vi reser i 4-bäddskupéer och får bra tillfälle att lära känna varandra och njuta av de skiftande vyerna utanför fönstren. Middag köper var och en på tåget. (Frukost & lunch ingår)

Dag 4

Tåg till Xining

När vi vaknar på morgonen har landskapet utanför fönstret blivit kargt. Väl framme i Xining är vi på drygt 2500 meter över havet och vi kan nu börja vänja oss vid tunnare luft. Vi hämtas upp på tågstationen och åker till det Tibetanska Kulturmuseet där vi får lära oss mycket om Tibets mytomspunna kultur. Vi äter middag på en restaurang och åker sedan till stationen igen för ytterligare en natt på tåget. Detta enorma järnvägsprojektet som länkar samman Kina med Tibet kostade nästan 30 miljarder kronor. Innan det startades ansåg många experter att det inte skulle gå att genomföra bygget eftersom en stor del av järnvägen ligger på permafrost. De kinesiska ingenjörerna bevisade dock att det gick och år 2006 invigdes järnvägen. Vi reser på världens högst belägna järnväg och antagligen den mest spektakulära. Syrgas finns i varje tågvagn ifall någon skulle börja känna av den höga höjden. (Lunch & middag ingår)

Dag 5

Tåg till Lhasa

Vi passerar Golmud på morgonen och är därmed uppe på den tibetanska högplatån. Hela dagen tillbringas ombord på tåget. Vi kan passa på att läsa en god bok, samtala, njuta av te och mat och ta in de vackra omgivningarna. På eftermiddagen åker vi över Tanggulapasset och vi stannar till vid världens högst belägna järnvägstation (5 072 möh). Under många århundraden låg Tibet skyddat och isolerat av oändliga vidder och berg från omvärlden. Det har lett till Tibets unika särpräglade kultur och även gjort det till ett attraktivt resmål för äventyrare. På resan får vi en djupare inblick i den mystik som vilar över Tibet och det öde som drabbat dess folk. Klockan 19.30 ankommer vi till Lhasa, (3 650 m). Från Peking har vi nu tillryggalagt ca 380 mil på tåg. Vi hämtas upp på tågstationen och åker direkt till vårt hotell och äter en god middag innan vi gör kväll.
(Middag ingår)

Dag 6

Sightseeing i Lhasa

Dagen börjar med en promenad i området Barkhor. Här vimlar det av små hantverksbutiker och stånd där man kan handla allt ifrån rökelse och bönesnurror till antikviteter och tibetansk musik. Vi betraktar pilgrimer som går koran runt Jokhang, Tibets heligaste tempel och den tibetanska buddismens spirituella centrum som byggdes år 647. På eftermiddagen beger vi oss till Seraklostret, strax norr staden. När Sera var som störst levde här nästan 5 000 munkar, idag bor här cirka 500. Har vi tur får vi bevittna Seraklostrets munkdebatt, en traditionellt viktig daglig händelse då munkarna samlas i små grupper för att diskutera filosofi och religiösa frågor. Kvällen är fri för egna strövtåg. Natt på hotell. (Frukost, lunch & middag ingår)

Dag 7

Besök på Potalapalatset

Så var det dags att besöka det mäktiga Potalapalatset. Konstruktionen av det 13 våningar höga palatset påbörjades under 1640-talet och det tog 50 år att bygga. Fram till 1959 fungerade palatset både som säte för den tibetanska regeringen och som vinterbostad för Dalai Lama. Sedan dess har palatset stått tomt. Palatset består av två delar, det Röda Palatset, som är den religiösa delen, och det Vita Palatset som är den administrativa delen och var Dalai Lamas bostad tills dess att han blev tvungen att fly till Indien. Natt på hotell. (Frukost & lunch ingår)

Dag 8

Förbi turkosa heliga sjöar till Gyantse

Idag reser vi ut på den tibetanska landsbygden med buss. Vi får nu tid att reflektera över alla intryck från Lhasa samtidigt som vi får njuta av det vackra landskapet. Vi passerar passet Khamba La på 4784 meter och vi får se den heliga Yamdroksjön och dess turkosa vatten med vackra bergstoppar i bakgrunden. Här kan den som vill göra en promenad längs sjön eller besöka ett litet nunnekloster. Vår Tibetresa går vidare över passet Karo La på dryga 5000 meters höjd och är på eftermiddagen framme vid Gyantse. Vi besöker den imponerande Kumbumstupan och klostret Pelkhor Chode. Boende på Gyantse Hotel. (Frukost, lunch & middag ingår)

Dag 9

Till Shigatse och besök på kloster

Vår resa i Tibet går vidare till Shigatse, Tibets näst största stad med 80 000 invånare. Väl framme checkar vi in på hotellet och gör sedan en tur i den gamla stadsdelen och de som vill kan gå på en kora runt klostret Shigatse Dzong. (Frukost, lunch & middag ingår)

Dag 10

Över höga bergspass till Shegar

Vi åker vidare på Friendship Highway, vägen mellan Lhasa och Katmandu. Nästa mål är Shegar, som ligger på 4300 m. Innan vi kommer fram åker vi över passet Gyamtso La, som är det högsta på hela resan, med sina 5 248 m. Här kan vi om vi har tur se både Mount Everest och flera av världens högsta toppar i fjärran.

I Shegar kan vi ta en liten rundtur i staden eller gå upp på en sluttning i närheten av hotellet för att få utsikt över de vackra bergen. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11

Rongbuk & Everest Base Camp

Vi går upp tidigt på morgonen för att komma till bergspasset Pang La i soluppgången. Om sikten är klar ser vi en obruten kedja med några av världens högsta berg såsom Makalu, Shishapangma, Lohtse och självaste Mt Everest. Strax innan lunch kommer vi fram till Rongbuk. Här finns världens högst belägna kloster och Everests basläger. Vi övernattar i tältlägret eller på klostrets vandrarhem. Vid vackert väder kan vi vid kvällningen kan få se världens högsta berg skifta färg från vit till rödorange. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 12

Nedåt till gränsstaden Kyirong

Vi får en sista vy av mt Everest i soluppgången, lämnar Rongbuk bakom oss och startar den långa resan nedåt till lägre höjder. Idag blir det en lång färd ner till gränsstaden Kyirong. Här äter vi en sista middag tillsammans med vår tibetanske guide och chaufför som tyvärr inte har möjlighet att åka med oss till Nepal. Natt på hotell. (Frukost, lunch & middag ingår).

Dag 13

Till Bhaktapur i Katmandu

Vi korsar gränsen och åker nu in i ett grönt och frodigt Nepal. Då vägen till Katmmandu inte ens med godaste vilja kan kallas väg så tar vi oss snart vidare med helikopter för att nå huvudstaden. Färden tar ca 20 minuter och om vädret är klart får vyer av Nepals spektakulära landskap, bergsbyar, odlingar och vattenfall. Väl framme checkar vi in på hotell i stadsdelen Bhaktapur som för länge sedan varit ett eget kungadöme. Snart får vi förundras över uråldriga palats, tempel och marknadsplatser.

(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 14

Dagsvandring på landsbygden

Vi gör en bussresa på cirka tre timmar till byn Fishling intill Trisulifloden. Härifrån promenerar vi uppför en stig genom ett grönskande landskap. Vi får snart en vacker utsikt över det gröna kuperade landskapet och floden som ringlar sig i dalgången nedanför. Vi går förbi några enkla hem där människorna lever på sina odlingar. Här ser vi bananträd, gurkodlingar, chilibuskar och clementinträd. Målet för vår vandring är en enkel skola. Barnen som går i skolan är av folkslaget Chepang som är fattiga och har låg status. Vi tar med skolmaterial hit och den som vill överlämnar en donation. Sedan är det dags att gå ner till stranden vid floden där vi inatt ska sova i tält. Men först njuter vi av varandras sällskap, en enkel trerätters middag och stjärnhimlen. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 15

Rafting på Trisulifloden

Idag är det dags att göra en tur på Trisulifloden tillsammans med de kvinnliga guiderna i Himalayan Adventure Girls. Den som inte vill ge sig ut på forsfärd kan njuta av förmiddagen på stranden eller göra en promenad. Vi paddlar i cirka två timmar genom forsar som varvas med lugna partier. Vi njuter av den vackra grönskande dalgången och möter kanske någon fiskare på en klippa. Efter detta åker vi vidare till Chitwans Nationalpark där landskapet plötsligt blir platt. Nu är vi inte långt ifrån gränsen till Indien. Vi checkar in på en trevlig djungelresort där vi träffar vår nationalparksguide som berättar om den fint bevarade nationalparkens historia och dess djurarter. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 16

Djungelsafari i Chitwan

I gryningen åker vi ut med jeep i djungeln. Vi har stor chans att se den indiska pansarnoshörningen på nära håll och har vi riktig tur får vi se den utrotningshotade tigern och många andra av de femtio däggdjursarter och fyrahundrafemtio fågelarter som lever i parken. Efter lunch gör vi en kanottur för att spana efter krokodiler och fåglar. Vi gör sedan en promenad till den lilla byn i närheten, där vi får se hur Tharu-folket lever i sina små typiska lerhus. Natt på djungelresort. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 17

Åter Katmandu

Efter frukost är det dags att färdas tillbaka med bussen till Katmandu. Ca 5-6 timmar. (Det finns också en möjlighet att flyga tillbaka till Katmandu, din färdledare ordnar då detta.) Nu bor vi centralt på ett hotell i turistkvarteret Thamel med oändliga möjligheter för shopping. Natt på hotell. (Frukost och lunch ingår)

Dag 18

Besök på hinduiskt tempelområde

Idag besöker vi det hinduiska tempelområdet Pashupatinath. Här tillber hinduerna guden Shiva och intill Bagmatifloden kremerar Katmanduborna sina avlidna familjemedlemmar. Här finns också många Sadhus, mer eller mindre heliga män i långa skägg och målade ansikten. De kan vara roliga att bekanta sig med och de blir gärna fotograferade mot en slant. Eftermiddagen är fri. (Frukost och middag ingår)

Dag 19

Hemresa

Så har dagen kommit då det är dags att åka hem. Om flyget inte går förrän efter lunch så gör vi på morgonen ett besök på ett av Katmandus världsarv, det buddistiska tempelområdet Swayambunath. Böneflaggor, rökelse och bönesnurror för här ut budskapet om fred och kärlek till världen. Runt den stora stupan finns flera tempel, ett kloster samt små enkla restauranger och hantverksbutiker där man kan köpa religiösa föremål, smycken och konst. (Frukost ingår)