Etiska destinationer – Nepal en av topp tio

Etiska destinationer – Nepal en av topp tio

Organisationen Ethical Traveler har skapat en lista på världens bästa etiska destinationer. Nepal kom nu med som nykomling för världens bästa etiska destinationer 2019.

Ethical Traveler är en ej-vinstdrivande ideell organisation som har till syfte är att uppmuntra till resande som är bra för världen. Turismen är en av världens största ekonomier och Ethical Traveler ämnar med hjälp av turism som motor främja mänskliga rättigheter och skydda miljö och djurliv. Varje år går de igenom flera hundra utvecklingsdestinationer för att se över deras arbete med att främja mänskliga rättigheter, bevara djur och natur och stötta social välfärd samtidigt som de skapar en samhällsengagerad turistindustri. Därefter väljs det etiska destinationer ut som imponerar mest.

Nepal är nykomling till listan, främst på grund av en ny konstitution som främjar jämlikhet och mänskliga rättigheter i landet och för den politiska stabiliteten. Nepal har nyligen blivit modell för en framgångsrik uppbyggnad av säkra aborttjänster, med kvinnors reproduktiva rättigheter erkända. Abort skyddas nu som grundläggande mänskliga rättigheter. I ansträngningar för att skydda barn har man också nyligen förbjudit barnaga, vilket gör Nepal till det första landet i Sydasien för att vidta sådana skydd. Dessutom har tigerjakt minskat de senaste åren, medan noshörningstal snabbt ökar. Nepal kan bli det första landet för att fördubbla sin nationella tigerbefolkning.

Läs mer på Ethical Travelers hemsida

Vi är så glada att Nepal nu kommit med på listan som en av världens etiska destinationer eftersom vi vet hur viktig och bra turismen är för Nepal.  Åtskilliga familjer tar sig ur fattigdom varje år tack vare turismen. Det handlar om guider, ägare av små gästhus, restauranger och butiker, hantverkare, servitörer, chaufförer och bärare. Lågkastiga har möjlighet att förändra sina livsvillkor inom turismen i Nepal då guideyrket inte är ett traditionellt yrke och vi som turister inte har något emot att till exempel äta mat som de lagar. Genom att vi på en del av våra resor anlitar kvinnliga guider i Nepal bidrar vi också till att landet blir mer jämställt.

Läs om våra resor till Nepal

Läs om Himalayan Adventure Girls