Vandringsresor

Vandringsresor

Varmt välkommen på våra vandringsresor i Himalaya.

Det som kanske lockar de flesta till vandringsresor i Nepal är förstås vyerna av Himalayas snötäckta bergstoppar. Här finns åtta av tio av världens högsta berg, och det är magiskt att vara där, alldeles nära dem. Men det som blir den stora upplevelsen för många är mötena med människorna som lever sina enkla liv långt ifrån vägar och städer. När vi vandrar, ja då går vi längs de stigar som människorna själva använder i avsaknad av vägar.

grupp på en av våra vandringsresor i Nepal

Inka Gurung med en av våra första grupper på vandringsresa till  Everest Base Camp år 2004. Bilden är tagen från Kala Pathar, Mt Everest i bakgrunden.

Grönskande dalar, tigrar och noshörningar.

Nepal är varmare än man kan tro. Katmandu ligger på samma breddgrad som Cairo och Miami. Det är höjden som gör att det är kallt i bergstrakterna i de norra delarna av Nepal. Resten av Nepal, som mestadels består av grönskande berg och dalar med forsande floder, har ett varmt klimat. Bara allra längst ner vid gränsen till Indien är Nepal platt och här finns två fina nationalparker, Chitwan och Bhardia. Här i djungeln lever djur som tiger, krokodil och noshörning.

möte med lokalbefolkning på en av våra vandringsresor i Nepal

möte med bybor på vandringsresa i Nepal

Olika bergsområden, tillstånd och guider.

Hela Nepals norra gräns täcks av den snötäckta bergskedjan Himalaya. Nedanför de högsta bergen finns de gröna bergen och här  finns otaliga stigar att vandra på, men några områden är mer populära att vandra i än andra. Man behöver tillstånd för att vandra i Nepal, så kallade trekking permits. Och de kostar olika mycket i olika områden. Man måste också ha en lokal guide med guidelicens. På en vandringsresa med Far Away Adventures ordnar vi med alla tillstånd, de ingår i resans pris, och vi anlitar alltid lokala licensierade guider med lång erfarenhet.

vandringsresor Nepal, karta

karta över Nepal

Khumbu = Everest-regionen

Det mest besökta området är Khumbu, eller Everest-regionen. Självklart är det många som vill vandra till Everest Base Camp för att se världens högsta berg, och vandringen dit är verkligt spektakulär med djupa dalgångar och snötäcka bergstoppar. Det är också spännande att möta den buddistiska kulturen som präglar området i form av kloster, böneflaggor, inristningar i stenar och guiders berättelser om sina liv och sin tro. Du kanske också får möta bergsbestigare som är på väg till Mt Everest.

Men det finns också berg som inte är fullt så höga som man kan ta sig upp på, som till exempel Island Peak. Vi arrangerar en resa dit, med vandring, kurs i klättring och bestigning av toppen på 6189 meter.

De allra flesta som gör vandringsresor i Everest-regionen flyger från Katmandu till den lilla bergsbyn Lukla varifrån vandringar och expeditioner utgår. Om du vill göra en längre vandring i området, eller kanske en kortare  – hör gärna av dig så kan vi ordna en skräddarsydd vandring till dig.

Den äldsta av våra vandringsresor - den till Everest Base Camp

En av våra grupper på väg mot Everest Base Camp år 2010, här på cirka 3600 meter höjd. Bergen på höger sida av bilden är Mt Everest och Lhotse.

Annapurna-området

Annapurna är ett annat bergsområde som är relativt lättillgängligt. När vi vandrar här utgår vi ifrån den lilla staden Pokhara. Idag finns bara en internationell flygplats i Nepal, och den är i Katmandu. För att ta oss till Pokhara reser vi idag vidare från huvudstaden med buss eller inrikesflyg, men inom några år kommer en ny internationell flygplats i Pokhara att öppnas vilket kommer att göra vandringar i Annapurna enklare. I Annapurnabergen får vi se lite mer av det gröna Nepal, då man börjar på lägre höjd och landskapet är varierande och såklart får man se, och komma nära, de gigantiska Annapurnatopparna. Vi möter både hinduer och buddhister när vi vandrar i byarna, och har vi tur firas någon av de stora högtiderna i området när vi är där.

En vandring som tidigare var mycket populär var den så kallade Annapurna Circuit. Men i och med att Nepal så sakteliga utvecklar sin infrastruktur och en väg är byggd längs leden, är just den vandringen inte fullt så uppskattad längre. Men det finns många andra fina vandringar att göra i de bergen, där man fortfarande vandrar på stigar.

En av dem är Annapurna Base Camp, även kallad Annapurna Sanctuary där man får otroliga bergsvyer av Annapurnas 8000-meters toppar och kommer alldeles nära inpå dem. På Far Away Adventures vandringsresa till Annapurna Base Camp vandrar vi de första dagarna i ett område som få turister besöker, där vi verkligen får se det genuina Nepal. Här utformar byborna tillsammans turismen på ett hållbart vis. Vi bor i enkla men mysiga ekostugor och får se människors odlingar och hantverk. Vi gör också en kortare vandring i området, vår vandringsresa till Mohare Danda passar för dig som inte vill vandra i alltför många dagar. Här vandrar vi också på vår tjejresa – som vi kombinerar med en härlig tur på floden Seti.

se Annapurna Base Camp på en av våra vandringsresor

Snart framme vid Annapurna Base Camp

Vandringsresor med boende på tehus

Eftersom det finns byar där vi vandrar finns det ofta också ställen att bo på. På en del av våra resor,  såsom Everest Base Camp och Annapurna Base Camp, bor vi på så kallade tehus, enkla pensionat, som man kan hitta i de flesta byar som man passerar. De drivs ofta av en familj som har fått möjlighet att få en extra inkomst genom att hyra ut rum åt, och laga mat åt, vandrare.

Rummen är ofta enkla, men har alltid sängar, kuddar, filtar och belysning. Allt oftare finns riktiga toaletter och dusch på hallen, men ibland är det utedass som gäller. Maten, som alltid är vällagad och varierande äter vi i tehusets matsal. Till frukost brukar vi kunna äta ägg, gröt, rostat bröd och stekt potatis. Även lunch brukar vi inta på ett tehus någonstans på vägen och det kan bli traditionell nepalesisk mat som daal bhat, vilket är ris, linser och en currygryta, eller nudlar, spagetti, vårrullar eller annat. Middag äter vi alltid på det tehus där vi ska spendera natten och det kan bli traditionella momos, (degknyten) pasta, pizza eller en köttbit med potatis. Det blir kanske inte din mest kulinariska upplevelse, men maten är vällagad och varierande.

Vi har alltid personal som kan hjälpa till att bära packning. Så själv behöver du bara bära en dagsryggsäck med de saker du kan behöva under dagen såsom en vattenflaska, snacks, solsalva, kamera och en jacka.

tehus på en av våra vandringsresor, till Everest Base Camp

Ett av tehusen på vår vandringsresa till Everest Base Camp. Det här är i Deboche på ca 3700 meter över havet.

Vandringsresor med boende i ekostugor

På andra vandringar, såsom den på vår tjejresa och Mohare Danda bor vi på så kallade ”community lodge” vilket är små gästhus som byborna tillsammans byggt i samhällsprojekt för att bygga upp turismen på ett hållbart sätt. På de här vandringarna möter vi sällan andra turister.

ekostuga på en av våra vandringsresor

Ekostuga, ett av boendena på en av våra kortare vandringsresor, den till Mohare Danda, på sex dagar.

Vandringsresor med boende i tält

På en del vandringar, där det inte finns några tehus eller ekostugor, på grund av att väldigt få turister vandrar där, bor vi i tält. Då har vi medarbetare som bär våra tält, men också all mat och allt vi behöver under vandringen.

boende i tält på vandringsresa

Boende i tält på vandringsresa. I bakgrunden ser vi Mt Manslu.

När är bra att vandra i Nepal?

Den bästa tiden att resa till Nepal är på våren, mars till maj och på hösten, oktober till november.  Då är vädret är klart och fint. Man kan också resa till Nepal på vintern då dagarna är soliga, men räkna med att det kan bli väldigt kallt uppe i bergen. Juli – september är det monsunperiod i Himalaya och då är det inte lämpligt att resa till Nepal.

Höst och vår är det varmt i Nepal, cirka 25-30 grader på dagarna och ned mot 15 grader på nätterna i låglandet. I bergen blir det svalare ju högre upp vi kommer. Oftast kan vi vandra i t-shirt upp till 2-3000 meter och sedan blir det successivt kallare och det kan bli frost några nätter. Oftast skiner solen på dagarna och vyerna är klara, men det kan bli någon regnskur och längst upp i bergen kan det förstås snöa.

på vandringsresa med vandring i snö i Nepal

Ibland kan det bli snö på våra vandringar även om det är ovanligt. Här vandrar vi i närheten av Everest Base Camp år 2007.

Vandringsresor med hållbarhet i fokus

Alltsedan Far Away Adventures började arrangera paddlings- och vandringsresor har vi haft hållbarhet i fokus när vi designar våra resor. Resan ska vara en fantastisk, oförglömlig upplevelse för resenären, men den ska också göra skillnad för den som guidar dig. Arbetet som guide ska vara njutbart, och lönen ska vara bra. Bärare ska inte bära för tungt.  Vi hittar nya platser att besöka som gynnar människorna som bor där i stället för att bara vandra där alla andra går. Vi väljer små företag att samarbeta med och i stor utsträckning anlitar vi kvinnliga guider. Läs mer om vårt arbete med hållbarhet. Läs mer om de kvinnliga guiderna i Himalayan Adventure Girls.

Varför välja Nepal?

Vi älskar Nepal för att naturen är storslagen, bergen de högsta i världen, och dalarna de djupaste. Men också för att mötena med nepalesiska bybor och guider är oförglömliga. Människor i Nepal lever liv som är väldigt annorlunda det som vi lever, och genom de här mötena kan vi lära oss mycket, om Nepal, men även om oss själva och våra egna liv. Ett annat bra skäl att göra en vandringsresa just till Nepal är:

Eftersom turismen är viktig för landet

Turismen är en av Nepals största inkomstkällor och många människor tar sig ur fattigdom genom att arbeta med besöksnäringen. Det kan vara människor i bergen som bygger ut sina hem och gör till tehus, det kan vara guider, bärare, hantverkare, chaufförer m.m.

Ethical Traveler tar varje år fram en lista med tio etiska resmål, och där kan man såklart hitta Nepal. Läs mer om detta i ett blogginlägg på Reform Travel.

noshörningar i Nepal

Den indiska pansarnoshörningen växer i antal i Nepal, du kan se den på ett besök i Chitwans nationalpark

Svårt att välja vandring?

Är du osäker på vilken typ av vandring som skulle passa dig? Bara hör av dig till oss och berätta lite om vem du är, dina tidigare erfarenheter, vad du helst av allt vill uppleva och hur länge du kan vara ute och resa, så kan vi föreslå en vandring för dig. Kontakta oss.

Hitta våra resor med vandring

Läs mer om oss

Läs om hur vi jobbar med att göra våra resor hållbara

Se vår inspirationssida med berättelser och bilder från vandringsresor sedan 2004