Resa till Nepal

Resa till Nepal

Resa till Nepal är något äventyrare har gjort sedan 50-talet. Efter att Mt Everest bestegs blev Nepal ett eftertraktat land för äventyrare. Då var Nepal svårtillgängligt. Nu kan även vanliga resenärer njuta av detta spännande land. Med oss kan man resa till Nepal både för att uppleva adrenalinfyllda äventyr i berg och på floder, men också för lugnare aktiviteter där man får uppleva den vackra, grönskande och rofyllda landsbygden och de uråldriga helgedomarna i Katmandu.

Annapurnabergen på resa til Nepal

Din resa till Nepal är viktig för landet

Turismen är viktig för Nepal – den är en av landets viktigaste inkomstkällor.  Även om det mesta är inkluderat så är din resa till Nepal långt ifrån en all-inclusive. Pengarna du betalar för din resa till Nepal kommer många människor till del. Åtskilliga familjer tar sig ur fattigdom varje år tack vare turismen. Det handlar om guider, ägare av små gästhus, restauranger och butiker, hantverkare, servitörer, chaufförer och bärare. Lågkastiga har möjlighet att förändra sina livsvillkor inom turismen då guideyrket inte är ett traditionellt yrke.

flicka på landsbygden på resa till Nepal

Projekt för kvinnor i Nepal

Något vi är stolta över på Far Away Adventures är att vi har många kvinnliga guider på våra resor i Nepal. Sedan 2008 har vi tränat nepalesiska kvinnor till att bli guider i projektet Himalayan Adventure Girls. Nu guidar dessa kvinnor, och unga kvinnor som de nu har lärt upp, flera av våra resor till Nepal både på floderna och i bergen. De här kvinnorna står nu på egna ben, är oberoende och väg att ta sig ur fattigdom.

Himalayan Adventure Girls, på resa i Nepal

Välj din typ av resa till Nepal

Några aktiviteter som vi erbjuder i våra gruppresor är vandring, forspaddling, rafting, cykling, yoga, meditation, bergsbestigning, sightseeing och djungelsafari. Att lära känna Nepal genom våra mycket omtyckta lokala guider är en stor del av varje resa till Nepal.  På vissa resor har vi också svenska färdledare.

noshörningar på resa till Nepal

Att paddla i Nepal

Visste du att det finns vackra sandstränder vid Nepals floder och att det mestadels är väldigt varmt och soligt i Nepal. Landet ligger på samma breddgrad som Cairo och Miami. Det är en härlig upplevelse att åka ut på en flod och paddla någon dag och sova i tält på en sandstrand. Från floden får de se delar av Nepal som annars är svåra att komma till. För att paddla rafting, alltså i gummiflotte med en guide, behövs ingen tidigare erfarenhet. Vill du paddla forskajak är det bra om du går en kurs innan, men vi har också en paddlingsresa för nybörjare varje höst.

rafting på resa till Nepal

Att vandra i Nepal

När vi vandrar i Nepal går vi på de stigar som nepaleserna använder. I bergen är vägnätet dåligt uppbyggt så här går man när man ska någonstans. Det är en fin del av upplevelsen i Nepal att se byarna där människorna lever sina enkla liv. På de flesta vandringarna bor  och äter vi på så kallade tehus, små enkla pensionat i byarna. Vi har alltid personal som hjälper till att bära packning så du bär själv bara en liten ryggsäck med det du behöver under dagen. Läs mer om att vandra i Nepal.

vandrare på resa till Nepal

Bästa tiden att resa till Nepal

De bästa årstiderna att resa till Nepal är våren, mars-maj och hösten, oktober-november då vädret är klart och fint. Man kan även resa till Nepal på vintern då dagarna är soliga, men räkna med att det då blir väldigt kallt i bergen. På sommaren är det monsunperiod och då är det mindre lämpligt att resa till Nepal.

kvinna skördar ris på resa till Nepal

Väder och temperatur i Nepal

Höst och vår är det varmt i Nepal, cirka 25-30 grader på dagarna i låglandet och ned mot 15 grader på nätterna. Om du ska vandra i bergen så blir det svalare ju högre upp du kommer. Oftast kan vi vandra i t-shirt upp till 2-3000 meter. Sedan blir det kallare och det kan även bli frost på nätterna. Det är oftast soliga och klara dagar den här tiden på året, men det kan bli någon regnskur och längst upp i bergen kommer det ibland snö.

resa till Nepal, bergsbestigare

Vem kan resa till Nepal?

Människor i alla åldrar kan resa till Nepal. På vår rundresa i Nepal har vår yngsta deltagare varit fem år och den äldsta 75 år. På rundresorna gör man inga långa strapatser i bergen eller på floder men det blir en hel del trevliga promenader. För dig som vill bestiga en bergstopp i Nepal har vi resan Island Peak  och för den behöver du har mycket god kondition och vara vältränad. För att vandra i Nepal är det bra att veta med sig att man orkar gå många timmar varje dag och ha knän som klarar uppför- och nedförsbackar.  Nepal är tyvärr inte speciellt anpassat för rörelsehindrade, men ingenting är omöjligt i Nepal och vi har faktiskt haft en synskadad resenär som med fin hjälp av en guide gjorde vår vandring till Everest Base Camp. Har man svårt att gå rekommenderar vi en resa med rafting.

resa till Nepal, barn på en bro

Hur man flyger till Nepal

Du flyger till Katmandu som är Nepals enda internationella flygplats. De flesta av våra resenärer flyger via Doha, Dubai eller Istanbul. Dessa flyg har bara en mellanlandning.  Du kan också åka flyga via Bangkok vilket är lite längre, men det är en bra idé om du vill passa på att kombinera din resa till Nepal med sol och bad i havet. Boka gärna din flygbiljett till Nepal hos Jade Travel. De kan också boka boende om du vill stanna till i något land på väg till eller hem från din resa i Nepal.

Klimatkompensera din resa till Nepal

Du kan enkelt ta ansvar för dina utsläpp och klimatkompensera din resa, till exempel med klimatkompensera.se eller  Go Climate Neutral. De beräknar det ungefärliga klimatavtrycket din resa gör och  investerar en summa pengar från dig i projekt som minskar koldioxid i atmosfären men också minskar fattigdom.

resa till Nepal, bergsget

Vad du kan göra mer för miljön på resan

Vi besöker ofta skolor på våra resor till Nepal. Där kan man gärna lämna en donation eller skolmaterial. All utveckling av ett fattigt land är en långsiktigt investering i klimatet. Utbildning, framförallt för flickor, är enormt viktigt. Passa gärna på att stanna någonstans på vägen när du ändå har flugit så långt i stället för att göra en till långresa snart igen. Undvik att köpa vatten på flaska. Ta med en egen flaska och fyll på där det finns dricksvatten eller rena med hjälp av droppar / tabletter. Om du bara sover ett par nätter på ett hotell kanske du inte behöver städning och nya handdukar.

resa till Nepal, strand

Vill du veta mer?

Skriv gärna ett mail: inka@farawayadventures.com eller ring på kontorstid på: 073 814 05 70

resa till Nepal, familj

Läs om alla våra resor till Nepal

Läs om att vandra i Nepal