Himalayan Adventure Girls

Himalayan Adventure Girls

For English – read a blog about the Himalayan Adventure Girls  and for more information please contact: inka@farawayadventures.com

Himalayan Adventure Girls startades år 2008 av Far Away Adventures grundare Inka Gurung. Projektets syfte kom till efter ett slumpartat möte och var från början att starta en kajakklubb för paddlingsintresserade kvinnor i Nepal, men snart blev det en förening för kvinnor som ville arbeta som äventyrsguider. Idag är Himalayan Adventure Girls ett litet företag som ägs och drivs av några av de nepalesiska kvinnor som Inka och hennes vänner utbildat. Idag guidas de flesta av Far Away Adventures resenärer av dessa kvinnliga guider.

Kvinnliga forsguider i Nepal poserar med sina paddlar på en strand

Här kan du läsa Inkas berättelse om hur projektet Himalayan Adventure Girls startade och vad det har lett till:

Ett slumpartat möte blev starten

Det var 2008 som jag började lära tjejer i Nepal att paddla kajak. Jag hade bott i Nepal i många år där jag guidade turister och lärde ut forspaddling. Av en slump träffade jag två unga kvinnor med brokiga bakgrunder som drömde om äventyr. Det var Sita och Mona. Jag tog med dem ut på en sjö en dag för att dem bad mig att lära dem paddla och snart hade vi ett projekt – att starta en kajakklubb för kvinnor i Nepal. Det var inte enkelt i ett så mansdominerat land, men fantastiskt roligt och givande. Många tjejer lärde sig att paddla med mig och snart hade jag, med hjälp av många frivilliga, utbildat flertalet tjejer till forspaddlingsguider. Efter några år utvidgades klubben till en förening för kvinnor som vill arbeta som äventyrsguider. De lärde sig både paddla kajak, guida gummiflotte, vandra i bergen, klättra och cykla mountainbike.

Ett gäng tjejer med kvinnlig guide paddlar rafting genom en fors

Paddlingen blev en chans till försörjning

Att hålla igång en förening i Nepal var inte självklart, för de kvinnor som blev riktigt duktiga blev  paddlingen en möjlighet till att få ett yrke och de ville arbeta i turistbranschen. Det blev en viktig chans för dem att kunna bli ekonomiskt oberoende och stå på egna ben. Flertalet kvinnor fick anställning för företag som anordnade forsturer för turister. Men många av anställningarna var kortvariga. Vissa av kvinnorna behandlades illa av sina kollegor, vissa tyckte att arbetet var för svårt, andra fick inte fortsätta för sin familj.

Nepalesiska tjejer får lära sig simma med Inka Gurung

Paddlande tjejer startar eget

För fyra kvinnor gick det väldigt bra. De jobbade och utvecklade sina färdigheter under flera år på olika företag och gick sedan ihop och startade ett eget företag med hjälp av Rosa Matheson och hennes BOOK PROJECT.

I och med att jag arbetar med att arrangera resor till Nepal genom mitt företag Far Away Adventures så har det blivit en självklarhet att samarbeta med kvinnorna professionellt. De senaste åren har Sita, Kamala och Radha på Himalayan Adventure Girls guidat de flesta av Far Away Adventures resenärer i Nepal, både på paddlingsturer och vandringar i bergen. Sita lär även ut yoga till många resenärer. Radha och Kamala arbetar med forsränning i Japan på somrarna när det är lågsäsong i Nepal. Radha har även arbetat som paddlingsguide i Dubai och på Island samt varit på träningsläger i Thailand.  Sita har också varit på besök hos mig i Sverige och paddlat både med gäster, ungdomar i vår lokala kajakklubb.

Arbetet som guider har totalt förändrat deras liv. De är oberoende och självständiga och fantastiska förebilder för många andra tjejer i Nepal. De kan också hjälpa sina familjer, som lever under väldigt enkla förhållanden, ekonomiskt. Varje år tar de också med nya unga tjejer ut på paddling och vandringar och ger dem chansen att prova på äventyrslivet.

 

Himalayan Adventure Girls, glada resenärer framför snötäckta Annapurna

Projektet har lett till många olika saker

Utöver att Sita, Radha och Kamala nu driver sitt eget företag och guidar vandringar och paddlingar i Nepal så har mycket annat hänt: Susmita Sunuwar fick chansen att vara med på VM i freestyle och slalom 2009. Idag driver hon ett paraglidingföretag tillsammans med sin man och är en av Nepals först kvinnliga skärmflygare. Hon är också licensierad tandempilot.  Hennes lillasyster Goma har ställt upp i många olika forspaddlingstävlingar både i Nepal och Indien. Även Goma håller på att lära sig skärmflygning. Anu och Ritu har både startat varsitt eget företag och guidar, framförallt kvinnliga, turister i bergen. Ritu är dessutom politiskt engagerad idag och jobbar för kvinnofrågor. Rupa, Muna och Suda arbetar för  ett raftingföretag i Pokhara. En av dem på kontoret och två i forsarna. Ytterligare två andra unga kvinnor jobbar i forsarna på Bhote Koshifloden för ett företag där. Mona bor idag i Indien och är yogalärare. 2022 startade Anu Shrestha projekt Lifetrek där hon och Sita Thapa lärde nya unga nya tjejer att paddla och deltog i ett nationellt rafting race.

När vi äntligen efter pandemin, hösten 2022 kunde ta med gäster till Nepal igen var flertalet nya unga kvinnor med och guidade på alla våra olika resor: Anita, Bishu, Kismita, Anu, Radha (jr) Elisa, Elsha och Akriti.

 

Två tjejer gör en high five framför solnedgången i Nepal

Att hjälpa till

Om du är intresserad av att hjälpa till så är det bästa du kan göra att stödja dem i sin yrkesroll. Boka in en resa med Far Away Adventures så låter vi låter vi de kvinnliga guiderna arrangera och guida resan. Vill du hjälpa till på andra vis får du gärna kontakta oss: inka@farawayadventures.com.

Dokumentärfilmer om Himalayan Adventure Girls

Se den tio minuter långa fina filmen: Changing the Flow gjord av Bjarne Salén med material från filmen River Girls som Stefan Erdman tidigare gjort:

 

 

 

 

Tack!

Inka Gurung, film om Himalayan Adventure Girls

Kamala Magar, Sita Thapa, Inka Gurung & Radha Lama guidar resor tillsammans i Nepal.

En mängd personer och företag har stöttat Himalayan Adventure Girls genom åren. Vi har försökt att samla alla namn här:

Annika Lindqvist, Lotta Lärkestam, Sven Gräfnings, Parul Sharma, Torkel Pettersson, Sophie Hieu, Bjarne Salén, Hanna Sjödin, Alice Bomboy, Natasha Harvey, Nayla Tawa, Taylor Dwyer, Elina Sundström, Katarina Waller, Anna Thuresson, Annelie Åström-Åhl, Julie Grant, Gustav Bringby, Lena Westin, Randi och Wolfgang Immler, Nina Virkkala, Frida Benedikt, Henrik Lernmark, Jamie McGuinness, Tomas Torsein, Richard Fox, Jenny Körlin, Stefan Erdman, addnature.com, Molly McKeon, Rosa Matheson, Wilda Nilsson, Fluid Kayaks, GRG´s Adventure Kayaking, Alternative Nepal, PeaceWorks, Hooghuis Sportservice, Ms Baidya, Pierrick Gosselin, Lions Club Sollentuna, Daz / Pure Land Expeditions, Ashley Courtney, River People Stuff, ICF, Aquabound, Square Rock, Silva Sweden, Kajaktiv AB, Nookie, Fiskarhedenvillan, XLENT Strategy, Equator Expeditions, Skirtworks, Ultimate Descents Nepal, KAVU, Rapid Runner Expeditions, Lars Larsson, Royal Beach, Sander Barten, Simon Eriksson, Tomas Karlsson, Paddle Nepal, Ganesh KayakShop, H.R.G.A.N. Fergs  Kayaks, ProTec Helmets, Nodan Club, Carve Designs, Icebreaker, Josh Neilson, KEEN, Cumec, Uppsala Paddlarklubb, North Water,  Sofia Tranaeus, Storm Freeman, Anna Bruno, Anna White, Emi Earle, Hester Hilbrink, Ida Jansson, Kicki Engdahl, Laura Clayton, Lena Cedrenius,  Amandas Intima, Ultimate Rivers, Chandra Ale, Himlayan Ecstasy, Chianti Quinn, Adrenalin Rush, Nepal River Conservation Trust, Shai River rafting, Rainwater Activities, NARA, Ben Love at Paddles Magazine (UK), Karin & Magnus Trollsås, Ian Roberts at Adventure Element, Malin Bergman Lidberg, Megh Ale, N.R.C.T. Francesca Garibaldi, Lilly Winter, Liv Greve-Isdahl, Malaika Davies, Malin Strand, Maria Toreblad, Whitney Hansen, Becky Smith, Gerry Moffat, Monica Gokey, Christie Glissmeyer, Jill Marie Stokes, Eco Treks, Naresh Kumar, Alison Homer, Ashley Cortney, Liza Negriff, Jeff Empfield, Mona Acharya, Jennifer Duin, Ville Arkonkoski, Kristin Waplan & Andu, Kelly Maya Magar, Peak UK, Lilja & Liam Gurung and all the paddling boys in Nepal who have been supportive.

 

 

Låt tjejerna i Himalayan Adventure Girls guida dig på en resa i Nepal. Några resor:

Rundresa Nepal – med Inka Gurung

Tjejresa Nepal – en resa för kvinnor

Annapurna Base Camp – vandring