Föreläsning i Borlänge 7 maj

Föreläsning i Borlänge 7 maj

Tisdag den 7 maj håller Inka Gurung en föreläsning i Borlänge. Varmt välkommen till Borlänge Bibliotek att lyssna och se vackra bilder. Det kommer också att finnas fairtrade-hantverk från Nepal att köpa.

Inkas berättelse handlar om hur hon lärt nepalesiska kvinnor att paddla forskajak i Nepal. Och hur det lett till att en grupp unga kvinnor blivit självständiga äventyrsguider och förebilder som trotsar normen. Det har varit blod, svett, tårar och fantastiska glädjestunder. Hon visar bilder på tjejer i små kajaker i stora forsar och snötäckta berg. Och på människor som lever sina enkla liv i grönskande dalgångar långt från civilisationen. Du får höra om hur det är att leva i Nepal och att driva ett litet reseföretag med klimatångest. Inka berättar också om hur viktig turismen är för Nepal, hur den fiskar upp familjer ur fattigdom och ger kvinnor och lågkastiga möjligheter. – och Inka möjlighet att leva på sin passion.

Mer om Inka Gurung:

Inka Gurung är född och uppvuxen i Stockholm och har bott många år i Nepal. Nu är hon bosatt i Dala-Floda intill Västerdalälven med sin nepalesiska man och två barn. Att resa och upptäcka nya länder, kulturer och äventyr har alltid varit hennes passion. Inka  har rest till  27 länder världen över, men Himalaya är den del av världen som hon fastnat för. Under de åren hon bodde i Nepal gjorde hon många vandringar och paddlingsexpeditioner, cyklade mountainbike, flög skärmflyg och besteg Island Peak (6189 meter). En av Inkas första vandringar i Nepal år 2002 gick längs floden Likhu Khola i ett område där inga västerlänningar dittills satt sin fot.  Inka pratar nepalesiska och kan mycket om Nepal och dess kultur.

Under sina många år i Himalaya har Inka Gurung utvecklat ett brinnande engagemang för lokalsamhället. Inka har jobbat med barn och ungdomar i projekt som ”White Water Circus project”, ordnat vattenledningar och skolböcker  till nepalesiska skolor och startade 2008 projektet Himalayan Adventure Girls där hon lärde tjejer som vill bli forsguider forspaddling. Nu har många av de tjejerna även blivit vandringsguider och håller på med klättring, mountainbike yoga m.m.. För projektet tilldelades Inka Guldpaddeln för årets viktigaste forshändelse 2008. I september 2012 tog hon emot ett stipendium av Falu Soroptimistklubb för arbetet med att stärka nepalesiska kvinnors ställning.  2014 fick hon utmärkelsen Årets Företagarkvinna i Gagnef kommun. 2017 blev Inka årets stjärnföretagare i Dalarna och strax efter det fick hon utmärkelsen Årets Upptäckare 2017 i Gagnef. En dokumentärfilm ”River Girls” har gjorts om Inkas engagemang med Himalayan Adventure Girls. En ny film, ”Changing the Flow” spelas in just nu. Läs mer om den på www.changingtheflow.com

Varmt välkomna på föreläsningen i Borlänge!

Läs mer om Inkas föreläsningar

Läs mer om hur vi jobbar med hållbara resor