EBC Nepal – gruppvandring 2011

tips

Läs om vår vandring till EBC som vi arrangerar varje vår och höst:

Everest Base Camp – vandring i Nepal

Läs mer om att resa till Nepal:

Resa till Nepal

 

EBC Nepal – gruppvandring 2011

På vår gruppvandring till EBC (Everest Base Camp)  i Nepal våren 2011 var Alexander och Linda Valentinsson med. Vandringen var en  del av deras jorden runt-resa. De skrev dagbok på resan. Här kommer ett utdrag från Nepal:

”19 april 2011
Första timmarna var fantastiska med soluppgång över Nuptse och andra bergstoppar runt omkring oss, frisk luft och fågelkvitter. Det tog som beräknat cirka två timmar till Gorak Shep där frukost väntade. Vi beställde gröt, det goda tibetanska brödet, toast och te.Vid 9.30 begav vi oss av mot EBC. Det var en lagom tuff vandring i ett väldigt annorlunda landskap. Kargt, stenigt, snöigt och massor av höga berg runt omkring. Väl framme vid EBC bestämde vi oss för att gå ytterligare 20 minuter för att komma in bland tältlägren där förberedelserna för de olika Everest-expeditionerna var i full gång. Det var intressant och väl värt ansträngningarna!

23 april 2011
Natten var iskall, men ett stadigt morgonmål gjorde susen och vid 8-tiden började vi vår vandring upp till klostret i Tengboche. Det tog en timme att ta sig upp dit på våra morgonben, men som plåster på såren fick vi vandringens bästa utsikt över Everest, Lhotse, Lhotse Sahr, Peak 38 och Ama Dablam. Helt fantastiskt. Jag och Gunnar besökte klostret och kollade in var munkarna håller hus. Sedan var det dags att traska nedför den branta och dammiga sick-sack stigen. Denna gång hade rhododendronbuskarna slagit ut i full blom. När vi väl kommit ner till botten av dalen skulle vi upp på andra sidan berget. Den backen hade vi glömt att vi gått nedför på vägen upp till EBC. Det kändes i benen, men efter en timme hade vi tagit oss upp och väl uppe väntade lunchen.”

EBC Nepal

Kala Pathar med Pumori i bakgrunden. Från Kala Pathar får man en fin vy av Mt Everest

Så här skriver Gunnar Svensson i ett mail efter sin EBC-vandring:

”Resan till EBC i Nepal har fungerat till min fulla belåtenhet. Fantastiska vyer och bra väder. Guider och bärare var alla trevliga och tillmötesgående. Jag är jättenöjd!!

Gunnar”