Gruppresa Everest, Yvonne 2013

Tips

Vi arrangerar en gruppresa med vandring till Everest Base Camp varje höst och varje vår.

Läs mer om resan: Everest Base Camp –  vandring i Nepal

Läs mer om att resa till Nepal:

Resa till Nepal

Läs en artikel om vandringens hälsoeffekter från Friluftsfrämjandet

Läs om hur vi tänker kring hållbara resor

Gruppresa Everest, Yvonne 2013

vår gruppresa till Everest Base Camp  i Nepal 2013 var en av resenärerna Yvonne Jerrebäck. Yvonne skrev dagbok under hela resan och här bjuder hon på några utdrag:

gruppresa Everest, gruppbild i Lukla

”Fyra veckor innan avresa började jag vandra mycket med ryggsäck lastad med 5-7 kg. Jag testade kängor och gick ut i värsta regnväder för att testa mina kläder. Allt funkade fint. Jag kikade på olika packlistor men den bästa listan var nog den som ”Far Away Adventures” gav mig. Det var det resebolag som jag valde att göra denna gruppresa till Everest Base Camp med och det kom att visa sig vara en lyckoträff.

Namche Bazaar 3440 m. Soligt väder.

Inatt sov jag helt ok, sovsäcken är varm men snart kommer jag att behöva en extra filt att lägga på. Naturen är otroligt tyst här uppe i bergen och inget som stör, inga fordon och människor rör sig bara när det är ljust ute. Kl sju åt vi frukost och jag tog en stabbig pannkaka med kokos och russin. Så bar det åter iväg på en lång vandring. Efter ca två timmar stannade vi till och tog lite te. Idag gick vi igenom fina byar. Vi korsade den mäktiga floden Dudh Kosi fem gånger på vackra stålbroar.  Fick lite yrsel idag vilket troligen berodde på att vi satte av i för högt tempo från start, när vi lugnade oss blev det bra igen. Idag gick det brant uppför på långa sträckor men så vandrade vi 800 höjdmeter också. En timme innan vi nådde Namche fick vi vår första vy av Mount Everest. Vår lokala guide och Frida berättar mycket om landet och vi får verkligen uppleva Nepal på nära håll.

Dingboche 4410 m. Soligt väder.

Nu börjar vi komma upp i kargare landskap. Idag såg vi en bergsget på nära håll, den stod vackert på en kulle så vi kunde ta fina kort. Vi såg även en del stora rovfåglar och olika sorters småfåglar. Idag såg vi även en del vilda jakar som går i bergen. De går fritt i bergen fram till dess att de är 3 år, sedan blir de packdjur fram till sin pension runt 45 år.  Jaken används till mycket här. Jakmjölk, ost, kött och pälsen tas tillvara. Varje steg uppför mot Everest Base Camp är nu en ansträngning så det går i sakta tempo, men vi är en jämn grupp som håller samma tempo vilket är jättebra. Ingen vill äventyra något.

Gorak Shep 5100 m. Soligt väder.

Vandringen till Gorak Shep var ganska slätt och fina vyer hela turen. När vi kom fram till vårt tehus i Gorak Shep tog vi en snabb lunch för att sedan vandra vidare till Everest Base Camp. Vi kände att vi var lite sena så vi tog med oss pannlampor ifall vi inte skulle hinna tillbaka innan mörkret föll. Det tog oss 3 timmar att komma fram till baslägret.  Vi såg några dånande laviner komma farande utefter berget på långt håll, de är alltid farliga för de som vandrar upp till toppen. Vi fick fina kort på bergen idag och några frusna sjöar, landskapet är gudomligt vackert här uppe.”

gruppresa Everest, vy av Mt Everest från Kala Pathar

gruppresa Everest, vy av Mt Everest från Kala Pathar