Skräddarsydd resa i Nepal 2005

Tips

Läs mer om att resa till Nepal

Läs mer om våra skräddarsydda resor 

Läs om vår populära vandring till Annapurna Base Camp

Läs om vår gruppresa: Forspaddlingskurs – en Nepalresa

Klimatkompensera gärna din resa med GoClimateNeutral.com

 

 

Skräddarsydd resa i Nepal 2005

I december 2005 reste Bengt Eriksson på en skräddarsydd resa i Nepal. Resan var tre veckor lång och innehöll en vandring i Annapurna, djungelsafari, skärmflyg och forspaddling på floden Seti.

Såhär skriver han om resan:

”Jag tog kontakt med Inka på Far Away Adventures i somras för att få hjälp med att utforma en resa. Jag ville ha vissa speciella aktiviteter och jag ville att allt skulle fungera så smidigt som möjligt och utan att behöva använda tid för arrangemangen under resan. Och det blev toppen! Tre veckors upplevelser och aktiviteter i Nepal.

Vandring

Pokhara är ett centrum i Nepal för friluftsaktiviteter – allt från roddturer på sjön Fewa till motorcykelturer upp i bergen eller fallskärmshoppning. Jag började med åtta dagars vandring med Sherpan Gumbo som guide i Annapurna-området. Vi startade i ”skogslandet” och gick allt högre upp tills vi nådde de templen i Muktinath. December bjuder ofta på klara och soliga dagar med kyliga nätter och de flesta man möter under denna årstid är människor och djur (mulåsnor !) från byarna längs leden.

Skärmflyg

Åter i Pokhara blev det tillfälle för att prova paragliding (i tandemhopp). De omgivande bergen erbjuder idealiska förhållanden med termik och en utsikt som känns som om att man nästan kan sträcka sig ut och ta på bergen! Det är inte ovanligt att man blir granskad av stora rovfåglar som flyger förbi. Gillar man MTB finns nästan outtömliga möjligheter på, mestadels, bilfria stigar av alla svårighetsgrader i bergen runt Pokhara. Hit kommer inte många turister och det är lätt att hamna i samtal med dem som bor i byarna.

Forspaddling

En timme med buss på vägen till Katmandu passerar man floden Seti som flyter söderut mot Nepals lågland via en rad forsar. I december var forsarna klass II samt även någon klass III och utmärkt för nya forspaddlare som jag. Vi var en liten grupp med paddlare, guide och en följeflotte som tog hand om packning och mat. Seti tar sig genom områden med bara enstaka små och väglösa byar i djungeln. Tältning på sandbankarna och lägereld att värma sig på efter att ha övat eskimårollar.

Djungelsafari

Seti flyter samman med en större flod efter ca tre dagars paddling och här är det nära att ta sig till Chitwan som är en av Nepals nationalparker. Jag stannade på ett hotell som drivs efter ekologiska principer alldeles vid parkens elefantcenter och med en egen noshörning (!) som besökte trädgården på natten. Jag bodde i en ”hydda” byggd i samma teknik som befolkningen i området. Ägarinnan ordnar arrangemang efter önskemål. Bäst var, i mitt tycke, en heldags vandring genom djungeln med två duktiga och engagerade och mycket fågelintresserade (!) guider .

Sightseeing och shopping i Katmandu

Tillbaka i Katmandu fick jag tillfälle att strosa runt i staden. Thamel med sitt utbud av trekking utrustning och souvernirer. Här och i Pokhara finns ett överflöd av kopior av märkesutrustning till bra priser om man behöver komplettera. Besök i både hinduiska och buddistiska tempel. De senare med stark Tibetansk prägel. Lite otippat bjöd Katmandu även på en utmärkt Jazzklubb som fick avsluta min skräddarsydda resa i Nepal – för den här gången !”

snöklätt berg på skräddarsydd resa i Nepal

bergsvy från vandringen i Annapurna på Bengts skräddarsydda resa i Nepal

 

forspaddling på skräddarsydd resa i Nepal

Bengt när han paddlar forskajak på floden Seti