SUP-yoga på Flosjön 2019

Tips SUP-yoga

SUP-yoga på Flosjön 2019

SUP-yoga på Flosjön var en ny aktivitet för oss i sommar, och det blev verkligen lyckat! Vi har haft många härliga onsdagskvällar med SUP-yoga. När vi hade det sista passet för säsongen kom Linda Axelsson från Siljan News och tog några riktigt härliga bilder och skrev ett  fint reportage:

 

Flytande yogapass i Flosjön

Solen går sakta ner över byn. Det hörs ett litet aborrplask i vassen i den lilla viken vid Värdshuset i Dala-Floda, annars är det tyst. Nere vid strandkanten står yogainstruktören Inka Gurung. Hon hälsar välkommen och har en liten instruktion i paddling. Hon visar hur man antingen sitter eller står och paddlar. Sedan lägger hon sin bräda i Flosjön och paddlar stående ut. Deltagarna kommer efter i sin egen takt. Väl framme har hon en liten flytande stjärna förankrad i botten, i den spänner hon fast alla brädor.

– Annars skulle brädorna och deltagarna flyta runt helt fritt i sjön, skrattar hon.

Ett nytt inslag i Flosjön är SUP-Yoga, Stand UP Paddle board (en liten surfingbräda med långskaftad paddel). Att bara köra stå-up-paddling kan i sig kännas vingligt likaså kan yoga, kombinera dessa och du får utmana ditt balanssinne.

Det var på Yogafestivalen i Hagen i juni som Inka fick möjlighet att hålla några SUP-yoga-pass på Västerdalälven vilket blev väldigt uppskattat och roligt, så hon bestämde sig för att införskaffa brädor och sätta igång.

Är det svårt?

– Nej, och man behöver inga förkunskaper, i varken paddling eller yoga. Man tar bara med sig en handduk och klär sig i bekväma kläder efter väder, berättar hon.

– Det fina är att det inte är svårt. Man kan sitta på rumpan och paddla om man vill och det är inte långt. Sen är det viktigt i yogan att lyssna på sin egen kropp, att bara göra det som känns bra just för stunden. Om någon övning känns svår så kan man bara sitta eller ligga ner och njuta en stund.

– Nu avslutar vi genom att ljuda ursprungsljudet oooooooooooom.

Ljuden klingar unisont över vattnet.

– Det är välgörande att göra ljuden och vibrationerna är nyttiga för våra kroppar, berättar Inka för yoga-gruppen. Nu kan ni lägga er ner och njuta av stunden vi har kvar här.

SUP-yoga

Yogapasset på sjön varar cirka en timme. Det är ett lugnt och avslappnande pass med övningar som passar bra att göra på en bräda. Efteråt får den som vill prova att paddla en liten stund eller testa lite mer avancerade övningar.

– Jag tycker om att vara upp och ner så jag provar gärna att stå på huvudet, berättar Karina Larsson.

– Jag åkte till Dala-Floda för att ta en kurs i forspaddling och väl här så fick jag testa på SUP-Yoga! För första gången på länge har jag legat stilla förutom när jag sover, helt fantastiskt och tårarna kom. Det här är absolut inte sista gången jag gör det här, berättar deltagaren Hillevi Svensson.

När tränar ni?

– Det blir en chans till i år, det är på en yogahelg med skogsbad och SUP-yoga i Dala-Floda den 20-22 september. Under nästa sommar kommer jag sen att köra i princip en gång i veckan under hela sommaren här vid Flosjön utanför Dala-Floda Värdshus.

SUP-yoga instruktör Inka Gurung

Läs reportaget om SUP-yoga på Flosjön online:

https://www.siljannews.se/gagnef/flytande-yogapass-i-flosjon