Vandringsresa till Nepal 2019

tips vandringsresa till Nepal

Läs mer om den vandring som Marianne och Lena gjorde som vi anordnar varje vår och höst:

Vandringsresa i Nepal – Mohare Danda

Läs om vår vandringsresa till Annapurna Base Camp

Läs om vår vandringsresa till Everest Base Camp

Läs mer om att vandra i Nepal

Vandringsresa till Nepal 2019

Marianne Waplan gjorde en vandringsresa till Nepal i november 2020 tillsammans med sin väninna Lena Nöjd för att fira att de känt varandra i 40 år! Tillsammans med vår guide Kamala från Himalayan Adventure Girls och bäraren Rajkumar gjorde de vandringen till Mohare Danda och Poon Hill. Så här skrev Marianne efter resan:

”Namaste! Man vänjer sig snabbt vid hälsningen, liksom vid de varma leenden man ständigt möter när vi passerar bybor på vår vandring mot Mohare Danda.

Det här är en resa i både tid och rum. Livsvillkoren för människorna i de små enkla byarna med tillhörande åkerlappar påminner sannolikt starkt om småbönders och torpares liv i Sverige för 150 år sen. Det känns gott att höra vår bärare Rajkumar berätta att pengarna som turismen inbringar gör nytta för hela byn. Han kommer själv från Tikot, som är den sista byn där vi övernattar på vår sexdagars vandring.

Både Rajkumar – och vår kvinnliga guide Kamala är mycket proffsiga och vi känner oss väl omhändertagna, under turen. Att få chansen att lära känna dem tillför förstås en extra dimension till vandringen. Deras berättelser både berör och imponerar. Kamala fick sluta skolan vid 11 år men hade turen att stöta på Inka och fick chansen att utbilda sig till äventyrsguide. Engelska har hon lärt sig på egen hand. Inför sådana berättelser kan man inte känna annat än ödmjukhet.

Ödmjuk blir man också inför de naturscenerier som vandringen bjuder på. Jag som bor nära de svenska fjällen är bortskämd med naturupplevelser. Men att stiga upp i gryningen och se solen lysa upp de 8 000 meter höga bergstopparna är ögonblick som stannar i minnet. Det gör också de helt vindstilla morgnarna då man efter ännu en vällagad frukost sätter av mot ett nytt mål. Man känner solen börjar värma. Inne i skogen där de gigantiska träden sträcker sig högt mot himlen hörs fåglarna kvittra. Nere dalen råmar en ko. I övrigt är allt bara vilsam tystnad.

Resan i Nepal gjorde jag tillsammans med en väninna för att fira att vi känt varandra i 40 år. Nu har vi fått fler minnen att dela, minnen som tveklöst kommer att bestå livet ut.

vyer av Annapurnabergen på vandringsresa till Nepal