Skogsbada i Dala-Floda i sommar!

Skogsbada i Dala-Floda i sommar!

Skogsbada, vad är det? Ska vi bada i en tjärn? Nej det är själva skogen vi ska få vara här och nu i en stund. Vi vandrar helt enkelt till skogs och öppnar våra sinnen, känner på naturen, andas, sitter under ett träd ett litet tag. Låter bark, jord, grenar, vind och fågelsång göra sitt med oss.

Skogsbada – Japansk läkemetod mot stress

I Japan myntades begreppet Shinrin-yoku (skogsbad) redan på 1980-talet. Där finns nu mängder av speciella skogsbadplatser över hela Japan som är bekostade av staten. Man vet att stress är ett stort problem för samhället och att skogen kan läka. På dessa japanska bad i skogen kan man sitta still och göra ingenting, ligga på rygg och vila eller strosa genom skogen med öppna sinnen.

Skogsbada – bra för både hälsan och själen

Skogen kan hjälpa oss att släppa våra ständiga tankar och i skogen vaknar  sinnena till liv. Att vara här och nu är svårt när man får ständiga intryck. Men i skogen regerar lugnet. Gröna intryck och vackra detaljer som vi kan fokusera på. Sköna ljud som fågelsång eller vind. Känslan av mossa eller bark.  När man är stressad så beror det delvis på att en överbelastning av hjärnan. Forskning visar att skogsbad minskar den cerebrala aktiviteten som är relaterad till beslutstagande och problemlösning. I skogen aktiveras i stället områden i hjärnan som är associerade med känslor, njutning och kreativitet.

 Skogbada med Inka Gurung

Inka Gurung är en skogsälskande naturguide. Hon sedan 2003 guidat vandringar i Nepals spektakulära natur. Här i Dala-Floda brukar hon utöver att skogsbada hålla kurser i forspaddling, guida ekoäventyr och kajakturer. Inka brinner för att ta ut de människor i naturen som inte kommer ut själva. Förutom att guida själva promenaden i skogen delar hon med sig av ny kunskap om skogen och personliga upplevelser.

Vill du prova att skogsbada? Läs mer på Skogsbad i Dala-Floda