Turismen viktig för Nepal

Turismen viktig för Nepal

Turismen är viktig för Nepal. Den är en av landets största inkomstkällor.  Pengarna du betalar för din resa till Nepal kommer många människor till del. Åtskilliga familjer tar sig ur fattigdom varje år tack vare turismen. Det handlar om guider, ägare av små gästhus, restauranger och butiker, hantverkare, servitörer, chaufförer och bärare.  Lågkastiga har möjlighet att förändra sina livsvillkor inom turismen i Nepal då guideyrket inte är ett traditionellt yrke och vi som turister inte har något emot att till exempel äta mat som de lagar.

Genom att vi på en del av våra resor anlitar kvinnliga guider i Nepal bidrar vi också till att landet blir mer jämställt. Våra kvinnliga guider i Nepal är otroligt viktiga förebilder för många kvinnor som de möter ute på vandringar eller paddlingsturer på landsbygden. Det finns också mängder av organisationer och projekt i Nepal som startat genom turismen som arbetar med mänskliga rättigheter, utbildning, miljö, jämställdhet. Man bygger skolor, toaletter och sjukstugor, planterar träd, hjälper hemlösa, arbetar för djurskydd. Nepal kan till exempel bli det första landet att fördubbla sitt antal tigrar genom projekt i nationalparkerna som prioriteras på grund av turismen där . Efter den stora jordbävningen 2015 gjorde turistsektorn ett enormt arbete med både akut hjälp och senare med uppbyggnad.

Himalayan Adventure Girls

Himalayan Adventure Girls startades år 2008 av Far Away Adventures grundare Inka Gurung. Projektets syfte var från början att starta en kajakklubb för paddlingsintresserade kvinnor i Nepal. men snart blev det en förening för kvinnor som ville arbeta som äventyrsguider. Idag är Himlayan Adventure Girls ett litet företag som ägs och drivs av några av de nepalesiska kvinnorna som lärt sig paddla med Inka. Idag guidas många av Far Away Adventures resenärer av dessa kvinnliga guider.

 

Nepal är med på listan som en av världens mest etiska destinationer 2019. Listan skapas av organisationen Ethical Traveler. Läs mer om detta.

Läs mer om Far Away Adventures och oss som jobbar på företaget

Läs mer om våra kvinnliga guider i Himalayan Adventure Girls

Läs om alla våra resor till Nepal